Handleiding voor het gebruik van GPX/KML (navigatie) files.

In het verleden hebben we al eens een poging gedaan, om gebruik te maken van digitaal aangeleverde toertochten, die je kon gebruiken op je navigatie systeem. Dit was toen geen succes, omdat bij de meeste mensen het niet duidelijk was hoe dit werkte. Omdat dit toch wel makkelijk is, zeker voor de alleen rijders, verdiend dit toch een herkansing.
Vandaar een handleiding, zodat we hier beter gebruik van kunnen “gaan” maken.

Wat hebben we nodig:
– GEOtracker (of iets dergelijks op je smartphone), voor als je een toertocht wilt uitzetten.
– Een navigatie systeem. Ik ga voor deze handleiding uit van TOMTOM en goolemaps.
– Een pc/laptop.

Een route uitzetten:
Om een (digitale) route te kunnen uitzetten, heb je een appje nodig, dat doormiddel van GPS, de route kan opnemen die je aan het rijden bent.
In deze handleiding gebruik ik GEOtracker, omdat ik die relatief eenvoudig vind werken. Je kunt natuurlijk ook een ander soortgelijke app gebruiken, maar belangrijk is, dat je de opgenomen route kunt exporteren/opslaan als GPX file, of voor google maps gebruikers een KML bestand.

Download Geotracker in de Playstore(android)

Open de app GEOtracker.


Deze stap kun je doen, als je zelf wilt bepalen, waar de GPX/KML files worden opgeslagen, maar is niet noodzakelijk.
Druk rechts bovenin op de 3 puntjes onder elkaar en selecteer instellingen.
Selecteer nu, instellingen voor opslaan en selecteer vervolgens, map om kaarten naar te exporteren en kies een locatie, waar de files moeten worden opgeslagen en druk op deze map gebruiken. Nu zijn we klaar om een route te gaan maken.


Een opname starten:
Als je de app geopend hebt, start je met de rode record button, links onderin, de opname van de route. Zodra de opname gestart is, wordt er ook een stopbutton zichtbaar en veranderd de rode button in een pauze knop.


Zodra je klaar bent met de opname, stop je hem, met de stop button.
Als je dan rechts-bovenin op de 3 liggende streepjes klikt/drukt, krijg je de opgeslagen routes te zien. Selecteer de gewenste route en druk nu op het mapje met het pijltje erin (2de knop van links). Er opent nu een venster met 3 keuzes. Selecteer bestandstype GPX. De route wordt nu als GPX file, opgeslagen op de eerder geselecteerde locatie van je smartphone.
Voor de gebruikers van google-maps is het beter om het bestand op te slaan als KML file.


Voor diegene die een route gaan uitzetten, voor de club is het dus wel van belang, dat je zowel een GPX als KML file bewaard.
In google maps kun je in principe ook GPX files importeren, maar google maps kan daar niet goed mee overweg en de kans is groot dat er belangrijke kaartgegevens verloren gaan en dat wil je natuurlijk niet bij een toertocht.

Verbind nu je smartphone met een pc, doormiddel van een passende usb kabel. In windows verkenner, wordt je smartphone nu zichtbaar als opslag media. Zoek nu via windows verkenner, de map op je smartphone, waar je eerder je GPX/KML file(s) hebt opgeslagen en kopieer deze naar een map op je laptop zelf.We zijn nu klaar voor wat betreft het uitzetten van een route.
Nu willen we deze gaan gebruiken in een navigatie systeem.
Dit stuk is vooral van belang voor de deelnemers die de route gaan rijden.

TOMTOM:
De meeste TOMTOM systemen hebben een optie in het menu: Mijn routes.
Hier kun je zoals de naam al doet vermoeden, je eigen routes in opslaan.
Helaas is een route die via derden komt, niet zo eenvoudig te importeren, daar zijn wat extra handelingen voor nodig.

Om te beginnen heb je een gebruikers account nodig bij tomtom. Die kun je hier gratis en eenvoudig aanmaken (als je die nog niet hebt).


Als je een account hebt aangemaakt, log je hier op in en zoek je de webpagina mydrive.
Er is ook een pc-programma van mydrive, maar dat werkt niet met de smartphone versies van TOMTOM.
Dit zal waarschijnlijk wel werken met de meeste stand allone apparaten van tomtom, maar ik beperk me even tot de web-versie, het programma zelf zal niet veel anders werken vermoed ik.

Als je de web-versie van mydrive geopend hebt in je browser, dan zie je links een zwarte kolom met een 6-tal opties.


Wij selecteren de vierde optie van boven, mijn routes. Er opent een veld, waar je opgeslagen routes in staan. Waarschijnlijk is deze nog leeg.
onderin het veld, vind je ook een knop: importeer een GPX bestand. Deze selecteren we.


Een nieuw veld opent en we selecteren: selecteer bestand


Nu opent windows verkenner en ga je naar de map, waar je eerder je GPX files van je smartphone hebt opgeslagen op je computer.
Selecteer de GPX files die je wilt uploaden en klik op openen.

Heb je de route via mail ontvangen, voor aanvang van een toertocht, dan sla je deze op op je pc en navigeer je naar de map waar deze is opgeslagen en open je deze.

De GPX file is nu toegevoegd aan mijn routes en zal worden gesynchroniseerd met je tomtom app.
Uiteraard moet je daarvoor ook op je mobiele TOMTOM app. ingelogd zijn op je account.
Als je nu de tomtom app opent op je smartphone, vind je de geuploade route in mijn routes. Selecteer deze en voila, de toertocht staat voor je klaar.Googlemaps:
Om een KML bestand te importeren in googlemaps, ga je via de webbrowser naar mymaps op je pc en log je in met je google account.
Vervolgens klik je links bovenin op +Nieuwe kaart maken.


Een nieuw venster opent, waarna je klikt op importeren.


Er opent wederom een nieuw veld, met de vraag om het eerder opgeslagen bestand te selecteren. Klik op de knop een bestand op je apparaat selecteren. En ga naar de map waar je het KML bestand hebt opgeslagen en open deze.


Nadat je het bestand hebt geüpload verschijnt de route in beeld en is deze meteen opgeslagen.
Je kunt de naam en omschrijving aanpassen door op ‘Naamloze kaart‘ te klikken. Wil je de kaart delen of op je eigen website zetten? Vergeet dan niet om de kaart openbaar te maken.


Mogelijk dat er toch nog vragen of opmerkingen zijn, dan horen we dat graag. Webmaster)